×
Sluiten

Subsidies in Wallonië

Wallonia landing page feature image

Onderzoek, innovatie en milieubescherming vormen de drijvende krachten achter belangrijke huidige veranderingen. Daarom stellen nationale en Europese instellingen doelen op dit gebied.

Om bedrijven aan te moedigen de nodige maatregelen te nemen om deze doelstellingen te verwezenlijken, stellen lokale overheden en de Europese Commissie fondsen beschikbaar voor financiële ondersteuning. Deze hulp komt in diverse vormen, waarbij subsidies de belangrijkste vorm van steun zijn.

Subsidies voor Onderzoek en Ontwikkeling

In Wallonië is de Openbare Dienst van Wallonië voor Onderzoek (SPW Onderzoek) de aangewezen autoriteit die toezicht houdt op onderzoek en innovatie.

SPW Onderzoek biedt diverse ondersteuningsprogramma’s voor onderzoek aan bedrijven, erkende onderzoekscentra, universiteiten en meer. Voorbeelden van deze programma’s zijn Win4Company, Win4Collective, Win2Wal, Win4Expertise, BELCOO, etc.

We zijn vooral betrokken bij het Win4Company-programma, dat is ontworpen om projecten in industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling te financieren.

Verwerving van nieuwe kennis met het oog op de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten, of om bestaande producten, processen of diensten aanzienlijk te verbeteren. Verwerving, integratie, opmaak en toepassing van wetenschappelijke, technologische en zakelijke kennis en vaardigheden om nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten te ontwikkelen.

Dit kan het maken van prototypes omvatten, met uitsluiting van wijzigingen in conventionele engineeringroutines.

Subsidie Terugvorderbaar voorschot
van 50 tot 70% van 35 tot 55%

Investeringssubsidies

De Waalse openbare dienst biedt verschillende types investeringsondersteuning aan, afhankelijk van de aard van het project.

 

Klassieke Investeringspremie

De investeringspremie voor kmo’s kan gebruikt worden om verscheidene investeringen te ondersteunen. Concreet gaat het om de oprichting van een nieuwe onderneming, de uitbreiding van een bestaande onderneming, een aanzienlijke diversificatie van de productie van één of meerdere producten door een onderneming, of de aankoop van middelen van een onderneming die stopgezet is of stopgezet zou worden zonder deze aankoop, en die aangekocht is door een onafhankelijke investeerder. De steunpercentages worden berekend op basis van cumulatieve voorwaarden, met een maximaal steunpercentage van 20%.
Grote ondernemingen maken enkel aanspraak op deze investeringspremie indien ze zich in een ontwikkelingszone bevinden (d.w.z. de provincie Luxemburg, en de provincie Henegouwen vanaf 2024). In dit geval wordt de steun berekend op basis van het aantal gecreëerde jobs.

 

Green aids in Wallonië: een opportuniteit om uw investeringen in energie en milieu te stimuleren

De nieuwe ‘Green aid’ programma’s in Wallonië bieden financiële steun aan ondernemingen en non-profit organisaties met een economische focus voor investeringen in energie en milieu. Enkele voorbeelden zijn milieubescherming, energiebesparingen in productieprocessen, het opwekken van hernieuwbare energie en koelinstallaties.
Het steunpercentage bij Green aid kan oplopen wel tot 50%, afhankelijk van het type investering.
 

Wil je meer weten?

Download het whitepaper over subsidies voor innovatie in België – Brussel & Wallonië (FR-versie)

In dit document zullen we de subsidiemaatregelen in Brussel & Wallonië onderzoeken – wat het inhoudt, de vereisten, en het mogelijke bedrag aan ondersteuning.

Ontdek ons whitepaper

Neem contact met ons op: