×
Sluiten

Alles wat je moet weten over de Belgische aftrek voor innovatie-inkomsten

Homepage > Insights > Blog > Alles wat je moet weten over de Belgische aftrek voor innovatie-inkomsten
Man working on a project using futuristic digital tablet
Blog
oktober 15, 2024

Tony Bulcaen, directeur Innovation Performance bij Ayming

Het is nooit te vroeg om een innovatie-uitkering aan te vragen. Sommige bedrijven zijn misschien terughoudend om een haalbaarheidsstudie uit te voeren vanwege lage inkomsten of weinig of geen belastbaar inkomen. Elk bruto jaarinkomen uit innovatie dat niet in aanmerking wordt genomen, gaat echter voor altijd verloren.

Bovendien kan elke ongebruikte belastingaftrek onbeperkt worden overgedragen, zowel in de tijd als in waarde. Dit is daarom een niet te missen opportuniteit voor elk innovatief bedrijf dat zijn innovatie-inkomsten wil maximaliseren.”

1. Innovatiecontext in België

De digitalisering van de industriële sector

In het afgelopen decennium heeft de industriële sector een significante transformatie ondergaan, waarbij traditionele eigendomsmodellen zijn geëvolueerd naar digitalisering.

Deze evolutie heeft industriële bedrijven ertoe aangezet massaal te investeren in software en data-analyse om aan deze nieuwe eisen te voldoen en competitief te blijven in een steeds digitalere wereld.

Van hardware naar AI-aangedreven software

Wanneer de industriële sector de digitale tijdperk betrad, deden bedrijven grote investeringen om leiders te worden in software en data-analyse. Traditionele hardwaresystemen waren niet langer voldoende; om concurrerend te blijven, startten bedrijven data-gedreven oplossingen te integreren in hun operaties.

Vandaag de dag heeft de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) de industriële wereld stormenderhand veroverd, waarbij 92% van de organisaties nu AI-aangedreven software prioriteren in hun investeringsstrategieën. AI staat nu centraal in industriële innovatie.

2. Aftrek van Innovatie-inkomsten in België

De steun van België voor industriële innovatie

In de erkenning van de noodzaak om industrieën te ondersteunen in hun digitale transformatie, heeft de Belgische overheid een reeks financiële stimulansen ingevoerd. Sinds 2018 stelt de Aftrek van Innovatie-inkomsten (DRI) bedrijven in staat te profiteren van een effectieve vennootschapsbelasting van slechts 3,75% op inkomsten gegenereerd uit innovatieve software.

Deze belastingprikkel moedigt bedrijven aan om te investeren in AI-gedreven software en digitale oplossingen, waardoor de industriële evolutie van het land wordt versneld en Belgische bedrijven wereldwijd concurrerend kunnen blijven.

Ruime reikwijdte van het Aftrek van Innovatie-inkomsten

Wat het DRI-regime bijzonder aantrekkelijk maakt, is de brede reikwijdte. Het regime is van toepassing op een breed scala aan innovatieve softwareoplossingen die de interne operaties verbeteren en de productiviteit verhogen. Bedrijven kunnen gebruik maken van deze belastingvermindering om projecten te financieren die:

  • De cyberveiligheid versterken
  • De toeleveringsketen en middelengebruik optimaliseren
  • Productieprocessen automatiseren
  • Onderhoud van apparatuur voorspellen om kostbare stilstand te voorkomen

Patenten en het DRI-regime: gebruik maken van intellectueel eigendom voor belastingvoordelen

Een ander belangrijk kenmerk van het DRI-regime is dat bedrijven kunnen profiteren van hun patenten. Zelfs als een bedrijf alleen de gebruiksrechten of licenties van een gepatenteerde technologie bezit, kan het nog steeds in aanmerking komen voor de DRI. Dit zolang het bedrijf blijft investeren in R&D-inspanningen en de gepatenteerde technologie in zijn operaties integreert.

Complex, maar voordelig: navigeren door het DRI-regime

Hoewel het Aftrek van Innovatie-inkomsten aanzienlijke financiële voordelen biedt, kan het complex zijn om doorheen te navigeren. Het berekenen van de belastingvoordelen omvat ingewikkelde boekhoudkundige processen, vooral wanneer het gaat om “ingebouwde software” of royalty’s gegenereerd door software of patenten die strikt voor interne doeleinden worden gebruikt.

Onze expertadvies om uw DRI-voordelen te optimaliseren

Navigeren door de complexiteit van het DRI-regime kan uitdagend zijn, maar u hoeft het niet alleen te doen. Ons team van belastingexperts staat klaar om u te helpen om uw voordelen te maximaliseren. Van het optimaliseren van uw belastingpositie tot het waarborgen dat u aan alle wettelijke vereisten voldoet. Wij bieden volledige ondersteuning om ervoor te zorgen dat u het meeste haalt uit uw innovatie-inspanningen.

 

IID 2024

Opmerkingen tonen

Geen reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *